Cuptoare Electrice
Gusto ZLN-5320, capacitate mare 32 Litri, 13 00W, Timer, Gratar, Tava dreptunghiulara,in doua variante de culoare: Rosu/negru
Robin ZLN-3741Robin ZLN-3741, Capacitate 70L, Putere 2000W, Geam dublu, Temporizator 90 min, Temperatura maxima 230 grade
ZLN-2799, capacitate mare 34 Litri, 1300W, Timer, Gratar, Tavi incluse,
Sultan ZLN 2300 -NEGRU 35 l, 1200 W, timer, termostat reglabil.
Roza ZLN-4328, Mini,9L, 800W, Geam dublu, Temporizator 60 min
Ronas ZLN-2928, 2 Plide (putere plite 1000 Watt+ 600 Watt.)capacitate mare 35 Litri, 3200W, Timer, Gratar, Tava inclusa, Negru + Tocator din sticla
Arian ZLN 5648 – putere 1650W, Termostat reglabil, Temporizator, Capacitate mare 40L, Tavi incluse-timer 90 min,
Helson ZLN-3130– putere 1700W, 45L, timer 90 min, temperatura maxima 300 grade, 2 tavi incluse, Gri
Cuptor electric static sau ventilat -convenctie
Cuptoarele electrice sant aparate de gatit care datorita eficienței energetice mai mari si a versatilității lor sunt acum prezente în majoritatea bucătăriilor moderne din Romania. Gatestc rapid alimentele si au diferite functii care ne usureaza munca in bucatarie.Se poate folosi in multe feluri Gătiți, prăjiți, grătar sau topiți alimente.Gatiti cartofii.Dezghețați alimentele congelate,,Reîncălziți pizza.,Încălziți vase și vase rezistente la căldură.,Deshidratează alimente, cum ar fi merele.
Cuptorul electric a devenit, pe bună dreptate ,un electrodomestic indispensabil pentru orice bucatarie moderna,.Este convenabil de utilizat, oferă o gamă completă de gătit, de la la rotisor la coacerea produselor de patiserie , ocupă puțin spațiu și poate fi amplasat practic oriunde.Sant mai multe modele eficiente și din punct de vedere energetic, cu gătit static sau cu convecție,de la capacitate mica de 9 litri pana la capacitati mari de 70 litri.
Cuptor static
Cuptor static:Căldura este generată de două rezistente care se incalzesc la trecerea curentului electric .Situate in partea inferioara si parte superioara pot fi folosite separat sau impreuna.Este indicat în special în prepararea fripturilor, pizza și painii deoaece modul de propagare a căldurii este cel al iradierii.
Cuptor ventilat – convecție
Cuptor ventilat – convecție:Pe lângă rezistențele este dotat cu un ventilator sau mai multe care care pune aerul cald in miscare distribuie uniform aerul cald. Un cuptor electric cu conventiet este echipat cu o rezistență circulară suplimentară plasată în apropierea ventilatorului,care incalzeste aerul introdus in interio
Capacitate și dimensiune,Performanță,Funcții Tipuri de gătit
Capacitate
Când vorbim despre capacitate ne referim la capacitatea internă a spațiului de gătit care este exprimată în litri.Pe piață există mini cuptoare electrice care pornesc de la o capacitate foarte mică, aproximativ 9 l, până la o valoare abundentă de aproximativ 70 l cum ar fi Robin ZLN-3741 marca Zilan, Capacitatea medie celor mai solicitate modele de pe piața. sunt de aproximativ 35 l.
Ca orientare, relația dintre capacitatea exprimată în litri și numărul de persoane pentru care este capabil să gătească :
de la 30 de litri în sus: ideal pentru aproximativ 6 persoane.
de la 24 la 30 de litri: ideal pentru aproximativ 4 persoane;
de la 13 la 20 de litri: ideal pentru aproximativ 3 persoane;
de la 9 la 12 litri: ideal pentru aproximativ 2 persoane;
Dimensiuni
Pentru dimensiunile cuptorului electric în sine trebuie să se țină cont de spațiul disponibil în bucătăria dvs. și să acordați atenție măsurilor precum înălțimea, lățimea și adâncimea micului aparat
Performanță
Factorul de performanță se referă la puterea cu care un cuptor electric este capabil să gătească mâncarea. Acest factor este suma a două elemente: puterea pe care o are aparatul și temperaturile pe care le poate atinge, indicate de termostat
Functii Tipuri de gătit
Gătit static: functia incalzire inferioara si superioara acesta este un tip de gătit cu care este dotat orice cuptor electric deoarece este tipul standard, în care alimentele sunt gătite datorită încălzirii rezistențelor electrice și selectării temperaturii din termostat;
Rotisor: acest tip de gătit este prezent doar în cuptoarele electrice care includ accesoriul pentru rotisor.
Dezghețare: aceasta nu este de fapt pentru gătit, ci pentru dezghețarea alimentelor.
Păstrarea caldă: aceasta nu este, de asemenea, o metodă de gătit reală, dar permite cuptorului să mențină o temperatură scăzută și constantă, la o temperatura de aproximativ 65 de grade Celsius,care menține preparatele gătite deja calde,
functia pizza – cuptoarele electrice cu functia pizza folosesc pentru incalzire rezistentele din partea de jos , ventilatorul si elementul de incalzire rotund
functia convectie-pentru preprarea alimentelor se foloseste ventilatorul si elementul de incalzire rotund
functia grill -Este recomandat ca sub gratarul pozitionat la 4-5 sa se puna o tava pentru a colecta grasime sau zeama scursa
functia grill cu convectie aer
functia autocuratare
Exista doua tipuri de autocuratare a cuptorului electric
– autocuratare catalitica -se curata automat in timpul utilizarii, iar particulele absorb grasimea in timp ce prepari ingredientele. Dupa ce s-au racit peretii, trebuie doar sa ii stergi cu un burete sau cu o laveta cu apa, fara alte substante chimice care ar putea deteriora peretii cuptorului.
autocuratare pirolitica-foloseste caldura pentru a transforma resturile de grasime in cenusa, care poate fi apoi curatata usor cu carpa sau laveta. Inainte de pornirea functiei, trebuie scoase gratarul si tavile din cuptor. Cuptorul se va incalzi timp de 120 la 480 de gradeDaca cuptorul nu este foarte murdar se poate programa numai 60 sau 90 de minute. Dupa terminarea programului de autocuratare, cuptorul trebuie sa se raceasca cel putin doua ore dupa care se curata cenusa