Plita cu inductie

Plitele cu inducție reprezintă una din cele mai moderne inovatii din segmentul electrocasnicelor pentru bucatarie, permițându-vă să gătiți alimente fără foc sau plite încinse. . Căldura este transferată direct din plita în vasul in care sant preperatele. Din acest motiv, performantele sunt net superioare celor ale unei plite electrice sau pe gaz. Dureaza doar trei minute pentru a aduce un litru de apa la fiert. Puterea extrema nu implica nici un risc de supraincalzire, intrucat zonele din jurul zonei de gatit raman reci, evitand totodata prezenta reziduurilor alimentare carbonizate si prevenind riscul de arsuri accidentale.Acest tip este cel mai eficient, consumand cu aproximativ 30% mai putin curent decat cea cu rezistenta si cu peste 50% mai putin decat cea pe gaz.Este un model performant si modern care produce imediat caldura direct la baza vasului, nu pe intreaga suprafata ,asadar incalzeste doar oala.

 

Ce este plita cu inductie

Tehnologia de încălzire prin inducție  este o noutate  .Mecanismul de funcționare al acestor produse este destul de simplu . In loc de rezistență electrică, aceste modele sant echipate cu  bobine .Alimentate cu energie electrică, generează un câmp magnetic  care este transferat direct în plitele vitroceramica, încălzindu-le.Compozitia plitelor cu inducție este diferit de plitelor tradiționala, cu  strat plat și uniform de vitroceramica, pe care sunt așezate vasele, tigăile sau oalele . Căldura este transferată direct din plita în vasul in care sant preperatele. Din acest motiv, performantele sunt net superioare celor ale unei plite electrice sau pe gaz. Dureaza doar trei minute pentru a aduce un litru de apa la fiert.
Cu toate acestea,plitele  cu inducție sunt mult mai scumpe decât modelele clasice, deoarece au adesea funcții suplimentare speciale care vă permit să reglati temperaturile si timpii de gătit la maxim.

Avantaje

Design modern
Nici un risc legat de posibile scurgeri de gaze
Foarte ușor de curățat
Eficiență egală cu 92%, de fapt, 1 litru de apă vine la fierbere în doar 3 minute.
Partea din jurul zonei de gătit rămâne rece, nu există nici un risc de arsuri solare, astfel încât este sigur pentru copii
Absența pierderilor de căldură.
Distribuție omogenă a căldurii și gătit uniform

Plite cu inducție – Dezavantaje:

Dezavantajele unei plite cu inductie sant foarte putine dar exista .Principala problema sant vasele cu care Atunci când gătiți pe plăci de inducție,de fapt, este necesar să folosiți vase cu fund plat și care au proprietăți magnetice specifice.Pentru a verifica dacă vasele funcționează, așezați un magnet pe partea de jos al vasului .Atunci când gătiți pe plăci de inducție,de fapt, este necesar să folosiți vase cu fund plat și care au proprietăți magnetice specifice..Dacă magnetul se lipește, vasul funcționează pe plita cu inducție dar daca magnetul nu se lipeste nu o sa puteti gati cu acel vas..

-Cheltuieli inițiale ușor mai mari decât plitele clasice pe gaz
-Placa de inducție necesită vase adecvat

 

ch

Functiile unei plite cu inductie

Una dintre principalele functii ale unei plite cu inductie este aceea de a incalzi rapid si eficient alimentele. Acest tip de plita foloseste tehnologia inductiei electromagnetice pentru a transfera caldura direct la vasul de gatit, in loc de a folosi o sursa externa de caldura. De asemenea, plitele cu inductie ofera un control precis al temperaturii si o siguranta in plus prin faptul ca suprafata de gatit ramane rece, evitand arsurile sau accidentele. Alte functii ale unei plite cu inductie includ auto-reglarea temperaturii si oprirea automata in cazul in care un vas este indepartat de la suprafata de gatit. In plus, acest tip de plita este considerat mai eficient din punct de vedere energetic, deoarece energia se transfera direct la vasul de gatit, in loc sa fie dispersata in aer.

Cum functioneaza o plita cu inductie

Plita cu inductie functioneaza prin utilizarea unui camp magnetic pentru a genera caldura in interiorul recipientelor de gatit. Acest proces este mai rapid si mai eficient decat cel al plitei clasice pe gaz sau electrica, deoarece caldura este generata direct in recipientul de gatit si nu in plita in sine.

In cazul unei plite cu inductie, un cerc magnetic este instalat sub suprafata de gatit. Atunci cand un recipient de gatit metalic este plasat pe suprafata, caldura este generata prin transferul magnetic.

Acest tip de plita este mai sigur si mai usor de utilizat decat cele clasice, deoarece nu exista flacari sau radiatii, iar suprafata ramanerea rece la atingere, cu exceptia zonei in care recipientul de gatit se afla in contact cu suprafata.

In plus, plita cu inductie permite o controlare precisa a temperaturii, ceea ce o face ideala pentru gatitul la foc mic sau pentru prepararea retetelor sensibile.

In concluzie, plita cu inductie ofera un mod mai rapid, mai sigur si mai eficient de a gati, fiind o alegere excelenta pentru cei care isi doresc un sistem de gatit